A Keglevich-kastély története

A Keglevich-kastély története

A Keglevich grófi család 1666-ban kapta meg hűbéri birtokként az akkoriban nagyon értékes waradi uradalmat és annak egészen 1894-ig volt birtokosa.

align=left Ebben az időben jelentek meg Szilvásváradon az első manufaktúrák: keménycserépgyár, téglagyár, üveghuták, vashámorok és hamuzsírfőzők is üzemeltek a Szalajka-völgyben. A Keglevichek birtoklása alatt épült a klasszicista stílusú református Kerektemplom, az új grófi kastély, számos uradalmi épület, iskola és a reformátustemető.

A kastély elődjének építtetése feltehetően gróf Keglevich Béla nevéhez köthető és Ybl Miklós tervei alapján készült. A Keglevichek majd 230 évig, 1894-ig birtokolták a kastélyt, ezt követően egy rövid ideig az Erdődy család volt a birtokos, majd a Pallavicini őrgrófi család következett.

A II. világháborút követően a kastélyt államosították, s hosszú évekig SZOT üdülőként működött. Utolsó komolyabb renoválása 1981-ben, a Szilvásváradon megrendezett fogathajtó világbajnokság alkalmából történt. A rendszerváltást követően több más SZOT üdülőhöz hasonlóan a Hunguest Hotels szállodalánchoz került, s ebben a kötelékben működött kétcsillagos szállóként egészen 2005-ig.

A szilvásváradi kastély megújulva és régi pompájában ragyogva köszönti most vendégeit 2009. február közepétől. A kastélyhotel számos motívumában megemlékezik a régmúlt idők grófi családjairól, akik hajdanán a falai között élték mindennapjaikat.

A kastélyszálloda nevének eredete egy szájhagyományon alapszik, mely szerint a szilvási kastélyt Őrgróf Pallavicini Alfonz Károly jegyajándékként vásárolta hitvesének, Wenckheim Máriának. Így lett a kastély mai neve „a grófnő”, azaz olaszul La Contessa. Szintén a Pallavicini család emlékét őrzi az a’ la carte étterem, mely Pallavicini Alfonz Károly lányáról, Erzsébetről kapta a nevét, míg a szálloda lakosztálya Sándorfalva megalapítójának, Pallavicini Alfonz Károly édesapjának, Pallavicini Sándor őrgrófnak tiszteleg nevével.

Kapcsolódó Tartalom